Moniek Miedema

Moniek Miedema

Naam: Moniek Miedema

Geboortejaar: 1967

Bedrijf: Het gelijknamige damesmodemerk van de Friese modeontwerpster Moniek Miedema.  Naast jaarlijks meerdere ready to wear collecties, ontwerpt Moniek ook couture.

Biografie 

Ooit was de hoogblonde en 1.73 m lange Moniek model in Griekenland voor o.a. de ‘Griekse Wehkamp’. Ze woonde er vijf jaar en kreeg in de tussentijd zoons Acos en Hippocrates. In 1997 vertrok ze er om met haar toenmalige Griekse echtgenoot een kledingfabriek in Roemenië te runnen. Moniek produceerde er voor grote namen als Valentino en Calvin Klein. Als het huwelijk op de klippen loopt, verkoopt haar man tijdens Monieks vakantie in Nederland, achter haar rug om de fabriek en ontzegt haar de toegang. Moniek kan als eigenaresse haar eigen zaak niet meer in, maar draait wel op voor de lasten. Terwijl haar inmiddels ex-man, de zaak leeg trekt, keert Moniek compleet berooid terug naar Nederland. Het enige dat ze mee neemt is haar kinderen en haar hond.

Ze is er het type niet naar om bij de pakken neer te zitten. Met haar kinderen trekt ze bij haar zus in, koopt een naaimachine en begint met wat geleend geld haar eerste eigen winkel in Leeuwarden.

Ready to wear

Moniek maakt  meerdere ready to wear collecties per jaar, twee basiscollecties en twee flash collecties, die ze laat produceren in Griekenland. “Ik heb er nog veel contacten en werk met kleinschalige fabrieken die mijn kleding geweldig vinden. Er werken alleen vrouwen die ik economisch steun door textielwerk aan ze uit te besteden.” 

Couture

Daarnaast ontwerpt Moniek couture, maatwerk dat ze zelf in elkaar naait in haar nieuwe atelier in Wirdum. De jurken zijn vaak gemaakt met een twist en met een verwijzing naar haar Friese roots. Voor speciale verzoeken kunt u kontakt opnemen met de klantenservice.

Moniek Miedema

De kleding van Moniek Miedema is bedoeld voor vrouwen van jong tot oud en van dik tot dun. “Onze kracht is dat de collectie geschikt is voor iedereen vanwege het vrouwelijke silhouet, de goede pasvorm en het luxe materiaalgebruik waarin veel stretch is verwerkt. Het geeft je een comfortabel gevoel met een zelfverzekerde uitstraling.  

In de reclamecampagnes van Moniek Miedema speelt de dochter van Monieks huidige partner, Romy, een prominente rol. Romy heeft Syndroom van Down en loopt vast mee als model in de modeshows. Ook laat Moniek een deel van haar stoffen ontwerpen door Romy en haar vriendinnen. “Kinderen met Syndroom van Down hebben geen remmingen en komen op verrassende kleurencombinaties. Ik put veel inspiratie uit bijzondere mensen in mijn omgeving, ook deze kinderen raken me. Wat Romy ontwerpt is altijd vrolijk, dat slaat aan bij de klanten.”