Moniek Miedema

Moniek Miedema

 

Naam: Moniek Miedema

Geboortejaar: 1967

Bedrijf: Het damesmodemerk van de Friese modeontwerpster Moniek Miedema.  Naast jaarlijks meerdere ready to wear collecties, ontwerpt Moniek ook couture.

Biografie 

Ooit was de hoogblonde en 1.73 m lange Moniek model en danseres in Griekenland. Ze woonde er vijf jaar en kreeg in de tussentijd zoons Acos en Hippocrates. In 1997 vertrok ze er om met haar toenmalige Griekse echtgenoot een kledingfabriek in Roemenië te runnen. Moniek produceerde er voor grote namen als Valentino en Calvin Klein. Als het huwelijk op de klippen loopt, verkoopt haar man tijdens Monieks vakantie in Nederland, achter haar rug om de fabriek en ontzegt haar de toegang. Moniek kan als eigenaresse haar eigen zaak niet meer in, maar draait wel op voor de lasten. Terwijl haar inmiddels ex-man, de zaak leeg trekt, keert Moniek compleet berooid terug naar Nederland. Het enige dat ze mee neemt is haar kinderen en haar hond.

Ze is er het type niet naar om bij de pakken neer te zitten. Met haar kinderen trekt ze bij haar zus in, koopt een naaimachine en begint met wat geleend geld haar eerste eigen winkel in Leeuwarden.

Ready to wear

Moniek maakt komt iedere week met nieuwe items en modellen wat allemaal met elkaar te combineren is, die ze laat produceren in Griekenland. “Ik heb er nog veel contacten en werk met kleinschalige fabrieken die mijn kleding geweldig vinden. Er werken alleen vrouwen die ik economisch steun door textielwerk aan ze uit te besteden.” 

Couture

Daarnaast ontwerpt Moniek couture, maatwerk dat ze zelf in elkaar naait in haar nieuwe atelier in Wirdum. De jurken zijn vaak gemaakt met een twist en met een verwijzing naar haar Friese roots. Voor speciale verzoeken kunt u kontakt opnemen met de klantenservice.

Moniek Miedema